Producerea compostului

Producerea compostului - transforma reziduurile vegetale in bogatie naturala

Composting

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingrijirea gradinii se soldeaza invariabil cu acumularea unor cantitati importante de deseuri vegetale, dificil de aruncat sau depozitat. Ce putem face cu iarba tocata, crengile taiate, frunzele si florile ofilite?

Tocatoarele VIKING va vor rezolva aceasta problema. Sistemele de taiere si maruntire inovatoare ale tocatoarelor Viking sunt destinate tocarii unei game largi de reziduuri vegetale, materialul care rezulta putand fi transformat in compost, o metoda natura la de fertilizare a gradinii.

Reguli de baza pentru producerea compostului

  • Adunati proportia corecta de azotati (material ierbos, frunze) si carbon (material lemnos) prin amestecarea ierbii si frunzelor taiate cu lemn tocat de examplu.
  • Compostul are nevoie de aer, de aceea nu depozitati materialul destianat compostarii intr-un sant, sau intr-un container inchis.
  • Intotdeauna asezati materialul pentru compostare pe pamant, nu pe suprafete artificiale (beton, plastic, etc) pentru a permite ramelor, microorganismelor, gandacilor, larvelor, etc, sa migreze in material.
  • Ramele au un rol benefic in realizarea compostului, foile de ceapa, cafeaua macinata, resturile alimentare fiind hrana preferata a acestora.
  • Asezati compostul sub forma de straturi, incepeti cu o baza de aproximativ 20 cm de material tocat grosier, urmat de material tocat fin (iarba, frunze, etc).
  • Iarba tocata trebuie asezata in strat subtire pentru preintampinarea putrezirii.
  • Acoperiti intotdeauna resturile alimentare cu pamant, pentru a nu atrage mustele si a larvelor acestora.
  • Evitati uscarea compostului, intrucat organismele care contribuie la formarea lui au nevoie de umiditate. Nu udati excesiv compostul.
  • Protejati  gramada de material pentru compostare impotriva ploii.

Procesul de compostare dureaza cateva luni, in functie de perioada anului si de temperatura ambientala. Cand procesul s-a terminat, compostul trebuie sa miroasa placut a pamant de padure si ciuperci

Tip : Daca asezati reziduuri vegetale tocate pe gramada de compost, nu mai este necesara rasturnarea gramezii.

Tip : Trecand de mai multe ori materialele vegetale prin tocatorul Viking genereaza o dimensiune a particulelor si o aerare consecventa optima, oferind o mai mare suprafata "de atac" microorganismelor si agentilor de decompozitie.